| 
 
 
 
 
 
| Avtor | Sporočilo |   
| malen@ Čveka
 
  
  
 Pridružen/-a: 28.07. 2008, 12:46
 Prispevkov: 201
 Kraj: malo tu in malo tam
 
   | 
 
|  Objavljeno: 
17 Dec 2008 08:48 |     |  
 
| Potrebujemo:
 * 30 dag kokosove moke
 * 15 dag fruktoze
 * 1 veliko kislo smetano
 * mandlje
 
 Kokosovo moko, fruktozo in kislo smetano zmešamo, damo za 15 minut v hladilnik, nato pa oblikujemo kroglico, noter damo 1 madelj in povaljamo v kokosovi moki. Nato damo kroglice v hladilnik, da se utrdijo. Pa vmes kakšno ukrademo, tudi, če ni že dovolj trdna
   
 Jaz sem včeraj tole delala. Čisto lahko, nič veliko dela. En, dva, tri, vse končano. Moram pa povedati, da ne pričakujte okusa kot pri pravem rafaelu, ker to ni niti najmanj sladko. Je bolj kiselkastega okusa. Ampak meni paše. Kislo smetano sem uporabila kar Mercatorjevo (z 18 % maščobe), ker se mi zdi, da s tisto jogurtovo (ki ima 10 % to ne bi bilo to, če bo katera sprobala, naj poroča). Vem, da ni čisto po Montiju, ampak saj jih ne bomo pojedle vse. Kakšno kroglico oz. greh tu in tam, ostalo pa za druge ... Je pa res, da že super zgledajo. Kot snežne kepe.
 
 Opazila sem še nekaj. Fruktoze sem dala po receptu, pa ni bilo čisto nič sladko (čeprav naj bi bila po okusu bolj sladka kot sam sladkor), tako, da sem jo še malo dodala (mogoče bi fruktozo dodali po okusu, da vmes sprobavaš, če je že dovolj sladko?). Bo še katera povedala, če bo tole sprobala.
 
 Ta recept je malo prirejen, že tako ali tako, čisto originalni je pa z margarino (oz. maslom) in mlekom v prahu, ampak, ker je maščoba in beljakovine, to že ne gre skupaj, ne??? Sicer pa so bili na original recept komentarji na enem drugem forumu, da je vse skupaj presladko in preveč maščobe (preveč nasitno), tako da ... Mislim, da bo tale naš recept kar v redu.
 
 Za osvežitev, za popestritev, za tolažbo, ... - v teh prazničnih dneh, ko se bojo mize šibile pod vsemi dobrotami, Montinjakovci pa se bomo morali zadovoljiti na druge načine - s svojimi sladkimi dobrotami - recimo ...
 |   
| _________________
 malen@
 
 
  
 Nazadnje urejal/a malen@ 17 Dec 2008 11:16; skupaj popravljeno 1 krat
 |  |   
|  |   
|  |   
| Dulcinea Šefica
 
  
 Pridružen/-a: 30.10. 2007, 14:10
 Prispevkov: 2072
 Kraj: Burjegrad
 
   | 
 
|  Objavljeno: 
17 Dec 2008 09:49 |     |  |   
|  |   
|  |   
| malen@ Čveka
 
  
  
 Pridružen/-a: 28.07. 2008, 12:46
 Prispevkov: 201
 Kraj: malo tu in malo tam
 
   | 
 
|  Objavljeno: 
17 Dec 2008 10:01 |     |  
 
| Dulci, tnx. Ja seveda, maščobe in beljakovine gredo skup!
  Potem pošiljam še oriđinale recept in nato naj se vsak sam odloči. 
 10 dag mandljev
 1 dl vode
 22 dag sladkorja (v našem primeru fruktoza)
 20 dag margarine (bolj priporočajo maslo, da bolj skupaj drži oz. kakšno s čim manj maščob margarino - za nas ali npr. maslo z jogurtom, obstaja tudi maslo z manj maščob???)
 20 dag mleka v prahu (koliko ima to maščob?)
 10 dag kokosa
 
 Mandlje skuhamo v vreli vodi in jih olupimo. 1 dcl vode in 22 dag sladkorja skuhamo, da pride kot sirup in ga ohladimo. Margarino, mleko v prahu in kokos zamešamo v ohlajeno vodo. Maso damo za par ur v hladilnik ali skrinjo. Oblikujemo kroglice z mandljem v sredini in povaljamo v kokosu.
 
 
 še ena različica:
 Ena dela rafaele z margarino Rama (zlat ovitek) in se ji še nikoli niso razlezle.
 Ima pa recept z malo drugačnimi razmerji med količinami:
 1 dcl vode
 125g margarine
 170g sladkorja
 zavreš in takoj vmašaš
 200g mleka v prahu in
 120g kokosa
 Čez noč pustiš v hladilniku.
 Iz te mase dobimo malo manj kot 50 kroglic.
 
 Dodatki:
 Eksperimentiranje: na koncu lahko dodaš še karamelni in čokoladni preliv. Nekaj pa jih lahko namočiš tudi v mrvice.
 
 vir: http://www.kulinarika.net/
 
 Kot sem že rekla, tisti, ki so tale recept sprobali, priporočajo manj maščobe, kot je v receptu in tudi manj sladkorja, ker je potem presladko in preveč nasitno (nabito) in preveč mastno.
 
 Montijevke, eksperimentirajte in poročajte in fino se sladkajte.
 
 Želim vam čim več snežnih kep v hladilniku.
  |   
| _________________
 malen@
 
 
  |  |   
|  |   
|  |   
| malen@ Čveka
 
  
  
 Pridružen/-a: 28.07. 2008, 12:46
 Prispevkov: 201
 Kraj: malo tu in malo tam
 
   | 
 
|  Objavljeno: 
17 Dec 2008 10:11 |     |  
 
| Še ena različica - sem čisto not padla - brez maščobe v obliki margarine ali masla, je pa sladka smetana - kakšna ideja, s čim bi jo nadomestili?
 
 1 l alpske sladke smetane
 30 dag sladkorja (fruktoze)
 60 dag kokosove moke
 2 vanilijeva sladkorja (to lahko izpustimo)
 mandlji
 kokosova moka za posip
 
 
 Smetano, sladkor, kokosovo moko in vanilijeva sladkorja dobro premešamo (smetane prej NE stepemo). Maso pustimo počivati v hladilniku od 10 do 15 minut. Naredimo poljubno velike kroglice v katere dajemo mandlje. Vsako kroglico povaljamo v kokosovi moki in jo odložimo na večji pladenj ali krožnik.
 
 Namesto mandljev se lahko dajo tudi lešniki.
 
 http://www.kulinarika.net/
 
 Pa še to bi dodala: jaz nisem kupila olupljenih, niti jih nisem kuhala in lupila. Sem dala kar takšne kot so in so čisto v redu.
 |   
| _________________
 malen@
 
 
  |  |   
|  |   
|  |   
| malen@ Čveka
 
  
  
 Pridružen/-a: 28.07. 2008, 12:46
 Prispevkov: 201
 Kraj: malo tu in malo tam
 
   | 
 
|  Objavljeno: 
17 Dec 2008 10:20 |     |  
 
| 2 dl vode
 30 dag sladkorja (fruktoza)
 40 dag mleka v prahu
 25 dag margarine ali masla
 10 dag kokosove moke
 1 vanilijev sladkor (izpustimo)
 oluščeni mandlji ali lešniki
 
 Vodo zavremo in ji dodamo sladkor (pokrito ohladimo). Zmešamo mleko v prahu, margarino ali maslo, kokosovo moko ter vanilijev sladkor. Zmes primešamo ohlajeni vodi in postavimo v hladilnik (najbolje za čez noč). Potem naredimo kroglice, v sredino vstavimo oluščen mandelj ali lešnik. Kroglice povaljamo v kokosovi moki ter postavimo v hladilnik.
 
 http://www.kulinarika.net/
 
 Tale recept so uporabniki najbolj hvalili. Sedaj sem pa končala z recepti za Snežne kepe.
 
 Sodelujem samo še pri razpravi kaj bi bilo boljše itd.
  |   
| _________________
 malen@
 
 
  |  |   
|  |   
|  |   
| ela BRPgirl
 
  
 Pridružen/-a: 09.01. 2008, 12:02
 Prispevkov: 3417
 
 
   | 
 
|  Objavljeno: 
19 Dec 2008 10:01 |     |  
 
| jaz bi delala kar z mlekom v prahu, ki je v bistvu glaven pri okusu. in seveda malo margarine (light, pa še to res čim manj), kokosova moka, fruktozo in vodo, mandljev pa ne jem, tak da jih ne bi uporbila.
 
 zanima me edino sestava mleka v prahu. mislim, da ni nič spornega, glede na to, da ga monti priporoča bolj kot navadno mleko.
   
 mojsonce, ga imaš mogoče ti pri roki?
 |   
| _________________
 Pa ponovimo...
 
 
  |  |   
|  |   
|  |   
| zmesnjava Čveka
 
  
  
 Pridružen/-a: 10.11. 2008, 21:59
 Prispevkov: 377
 Kraj: ljubljana
 
   | 
 
|  Objavljeno: 
20 Dec 2008 17:17 |     |  
 
| Maso sem že zmešala ( po prvem receptu ), pa za pokušino sem vzela samo ta malo kislo smetano ( meggle, 14% ), 10dag kokosove moke, pa 4 žlice fruktoze ( sem malo pretiravala, saj vem, ma je vseeno fino )...
 
 Zdaj pa samo še kuglce narest, pa
    .... 
 Zakaj pa ni po Montiju? Smetana, kokos in mandlji so itak maščobe...
 |   
| _________________
 
  |  |   
|  |   
|  |   
| zmesnjava Čveka
 
  
  
 Pridružen/-a: 10.11. 2008, 21:59
 Prispevkov: 377
 Kraj: ljubljana
 
   | 
 
|  Objavljeno: 
31 Jan 2009 12:33 |     |  
 
| Danes bom še malo tole dopolnila, bom vmes zmešala še naribano čokolado ( 75% ), pa bomo videli, kako bo!
 
 
  |   
| _________________
 
  |  |   
|  |   
|  |   
|  |  
 
|  | Poglej naslednjo temo
 Poglej prejšnjo temo
 Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
 Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
 Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
 Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
 Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 |  
 Powered by phpBB 
 © 2001, 2002 phpBB Group
 |